Veneet vesille

Kodin remontointi on ollut suosikkipuuhistani jo vuosikymmeniä, mutta nyt olen löytänyt uuden harrastuksen – veneilyn! Ostin alkukeväästä lasikuituisen moottoriveneen ja sen kanssa on tullut puuhailtua jos jonkinlaista. Veneen kanssa tulee miettiä monta seikkaa: puhdistus, ylläpitohuolto ja säännölliset huollot joka sesonki, sen sisustaminen mukavaksi ja säilytys. Tässä postauksessa kerron tarkemmin sisustamisesta ja säilytyksestä.

Moottoriveneessäni on kaksi nukkumapaikkaa ja keittokomero. Makuupaikkojen suhteen sisustaminen oli helppoa, sillä annoin vaimoni valita lakanat, peitot ja tyynyt liinoineen. Koska säilytystilaa on vähän, ei sitä kannata tuhlata useiden lakanoiden säilyttämiseen. Keittokomeroon olemme myös suhtautuneet melko askeettisesti. Kaksi keittolevyä riittävät tarpeisiimme paremmin kuin hyvin, sillä olemme ostaneet keittiön kaappiin mahtuvan vedenkeittimen ja leivänpaahtimen. Niillä valmistuvat tehokkaasti simppelit annokset. Merillä tykkäämme pitää ruokavaliomme yksinkertaisena ja vaivattomana valmistaa.

Kesäisin vuokraan venepaikkaa läheisestä venesatamasta. Valitsimme sataman, koska se oli lähellä kotiamme ja sen parkkipaikat olivat maksuttomia venepaikan vuokranneille. Satamassa toimii myös veneyhdistys, johon liityin heti. Sen kautta olen päässyt osallistuman erilaisiin veneilytapahtumiin, asiantuntijaluennoille ja illanviettoihin muiden veneilijöiden kanssa. Tärkeää on huolehtia myös toimiva veneen talvisäilytys: jos veneen jättää vaihtelevan talvi-ilmaston armoille, odottaa huolimatonta veneilijää keväällä ikävä yllätys. Helpommalla pääsee, kun veneestä pitää huolen ympäri vuoden.

Olen saanut veneilyharrastuksen kautta paljon uusia kokemuksia ja oivalluksen hetkiä. Veneen kunnossapito vaatii aikansa, mutta se palkitsee kyllä ruhtinaallisesti. Mikään ei ole parempaa kuin tasaisesti kulkeva paatti, tyyni merenselkä ja tieto siitä, että saareen leiriytyessä pääsee nauttimaan itse kalastetusta vonkaleesta, jonka vaimo on paistanut voissa kullanruskeaksi. Suosittelen veneilyä ihan jokaiselle, joka haluaa lähteä tutkimusretkelle myös kotipihansa ulkopuolelle!