Miten valitset itsellesi oikean asuntotyypin?

Jokaisella meistä on toiveita oman asunnon omistamisesta ja välillä haaveet voivat olla hyvinkin suuria. On kuitenkin hyvä miettiä hieman kun lähtee hankkimaan asuntoa, millaisen asunnon aikoo ostaa ja mihin on valmis panostamaan. Erityyppiset asumismuodot tarjoavat erilaisia haasteita, joita ei aina tule ajatelleeksi kun selailee kiinnostavia kohteita. Käymme tässä artikkelissa läpi eri asuntovaihtoehtoja ja sitä, miten voit valita niistä itsellesi sopivimman.

Ensimmäinen mietinnän paikka on tietenkin budjetti. Se määrittää melko paljon, minkälaiseen asuntoon on varaa. Omakotitalot ovat suhteessa kalleimpia ja sen jälkeen rivitalot ja viimeiseksi kerrostalo asunnot. Samalla kun ajattelee budjettia on hyvä miettiä omaa tarvetta. Onko oma perhe suuri vai asuuko yksin? Perheen kanssa on mukava saada enemmän tilaa ja mahdollisuuden tehdä enemmän omien lasten kanssa. Silloin omakotitalo tai rivitalo ovat oivia vaihtoehtoja.

Onko tarkoitus asua kohteessa pitkään tai lyhyemmän aikaa? Tämä voi tulla eteen, jos ajatuksena on muuttaa esimerkiksi muutaman vuoden kuluttua, silloin kannattaa ottaa huomioon asuntojen myyntiajat. Omakotitaloja voi joutua myymään kauemmin kuin rivitaloja tai kerrostaloasuntoja. Tämä tietenkin riippuu alueen asuntotilanteesta. Suurissa keskuksissa ja niiden ulkopuolella kauppa käy paremmin kuin pienissä kunnissa kaukana suurista taajamista. Suurissa taajamissa voi joutua asumaan hotellissa uuden asunnon oston ajan, kun myynti tapahtuu niin nopeasti. Esimerkiksi hotelli Helsingissä on hyvä vaihtoehto, kun etsit itsellesi asuntoa pääkaupungista ja oma asunto on jo myyty. Tällaisissa pienissä paikoissa on yleensä parempi valita rivi- tai kerrostalo asunto, joita voi myös helpommin laittaa vuokralle myynnin ajaksi.

Asumistyypin valinnassa on myös suuressa osassa se, mitä haluaa tehdä itse. Omakotitalossa on aina itsellä kaikki vastuu ja silloin myös tekemistä riittää niin sisällä kuin ulkonakin. Tietenkin voi hankkia yrityksiä tekemään nämä askareet itsensä puolesta mutta silti ne pitää itse hankkia ja järjestää. Rivi- ja kerrostaloasunnoissa ovat yleensä taloyhtiöitä, joissa asioista päätetään yhdessä ja joku ulkopuolinen vastaa perustarpeiden tai talon askareiden toteuttamisesta. Näistä maksetaan silloin yhtiövastiketta, jolla korvataan yhteiset palvelut. Rivitalo on ehkä hieman väljempi malli yhtiöstä, jossa asioita voidaan myös tehdä talkoovoimin ja silloin säästää kuluissa.

Asunnon valinnassa kannattaa siis punnita asioita etukäteen ja sen jälkeen lähteä miettimään, millaiseen asumiseen on itse valmis. Tämän jälkeen voi helposti sopia kaupoista ja asettua omaan unelma-asuntoon tai taloon asumaan.