Ruokahuolto pelaa

Minut tunnetaan lähipiirissäni nikkaroijana: minulla pysyvät käsissä niin vasara kuin rälläkkäkin, ja kokeilen mielelläni korjata kodin pikku huoltotyöt itse, ennen kuin kutsun paikalle ammattilaisen. Uutena tietona blogin lukijoille kuitenkin tulee se, että olen myös armoton kokki ja perheemme innokkain ruuanlaittaja. Nikkarointi ja kokkaaminen edustavat molemmat minulle luovuutta, heittäytymistä ja mahdollisuutta kokeilla uusia asioita. Mikään ei voita sitä tunnetta, kun on saanut korjattua kellarin vuotavat eristeet tai loihdittua ribsejä ja autenttisen coleslaw-salaatin koko perheen iloksi.

Ruuanlaiton pariin olen ajautunut jo nuorena. Veljeskatraan vanhimpana lapsena vastuullani oli nuorempien veljesten välipalatankkaus koulun jälkeen. Silloin jo opin toimimaan keittiössä sulavasti ja luottamaan taitoihini. Olenkin pyrkinyt opettamaan omille lapsilleni varmuutta keittiössä ja luottoa omiin kykyihin. Perunoiden ja pastan keittämisestä on helppo opettaa: lapsi saa onnistumisen iloa, kun perunat kypsyvät tai pasta porisee liedellä.

Eniten iloa minulle tuottaa, kun pääsen valmistamaan perheelleni monipuolisen brunssi kattauksen. Silloin pääsen todella testaamaan taitojani erilaisten ruoka-aineiden ja valmistustapojen kanssa. Kananmunatkin voi valmistaa lukuisilla eri tavoilla ja varioida tällä tavalla aamiaisen ruokalistaa, joka toisinaan voi olla hieman puuduttava. Kaurapuuron sijaan voi valmistaa tuorepuuron ja croissanttien asemasta tarjoilla tuoreita sämpylöitä suoraan uunista.

Leipominen on minun ja lasteni yhteistä ajanvietettä. Ilahdutamme tuotoksillamme läheisiä ja kavereita, ja usein olemmekin odotettuja vieraita, sillä tuomme aina tullessamme jotakin herkullista Leipomistaidoistamme hyötyvät myös koululuokat ja harrastusryhmät, sillä myymiämme kuivakakkuja ja täytekakkuja myydään paljon erilaisissa myyjäisissä. Leivonnaisista kerätyillä rahoilla luokat ja harrastusryhmät pääsevät luokkaretkille.

Suosittelen etsimään uusia reseptejä internetistä, kyselemään parhaita vinkkejä kokeilun arvoisiin annoksiin kavereilta tai käymällä ravintolassa inspiroitumassa annoksista.