Pihallamme komeilee muutama omenapuu, jotka ovat vuosien varrella kasvaneet oikein komeiksi yksilöiksi. Ne antavat mukavasti hedelmää ja niiden antimista on mukava nauttia omenapiirakan muodossa pimeinä ja kylminä talvi-iltoina. Koska omenapuiden leikkaamisessa ja huoltamisessa on oma työnsä, haluan jakaa parhaat vinkkini teille lukijoille, jotta tekin saisitte omenapuistanne kaiken irti!
Oikein leikattu omenapuu tuottaa paremmin satoa, joten siksi leikkaus kannattaa. Oikein leikattu puu on ilmava ja sillä on vankat oksat. Ilmavuuden ansiosta valo pääsee silmuihin ja kukkasilmuja tulee runsaasti. Sopiva aika leikkaukselle on keväällä ennen kasvua, eli maalis- ja huhtikuun taitteessa tai syksyllä. Nuoret puut leikataan keväällä ja vanhat syksyllä. Leikatut oksat tulee myös taivuttaa vaakatasoon, jolloin oksa saa runsaammin valoa ja kukkasilmuja muodostuu enemmän.
Leikkaus aloitetaan kuivista, toisiaan hankaavista oksista. Seuraavaksi poistetaan latvan sisäosiin kasvavat oksat ja sellaiset oksat, joiden kasvusuunta on jyrkkä runkoon nähden. Pienet oksat kestävät leikkausta paremmin kuin suuret, joten oksat kannattaa leikata jo nuorina. Runko- ja juuriversot tulee myös poistaa ja kulkua haittaavat oksat siistiä.
Vanhoja puita ei kannata leikata keväällä, sillä ne alkavat kasvattaa vesiversoja. Versiversoiksi kutsutaan nuoria versoja, jotka kasvavat kohti taivasta. Vaikka vesiversot näyttävät hauskoilta ja viattomilta, vievät ne omenapuun energiaa turhaan kasvuun, sillä vesiversot eivät voi tuottaa hedelmää. Lisäksi vesiversot ovat alttiita erilaisille sienille ja muille taudeille.
Omenapuiden leikkaamisessa tarvitset oksasakset eli sekatöörit pienempien oksien leikkaamiseen ja raivaussakset isompiin oksiin. Säännöllisillä leikkauksilla pidät puut kunnossa, jolloin ne tuottavat paremmin satoa vuoden aikana. Puita kannattaa tarkkailla ympäri vuoden ja esimerkiksi kesäisten sateiden aikaan on hyvä rapsutella poi sammalta ja jäkälää, jota kertyy puun runkoon.